top of page
Fotolia_129317617_M.jpg
Logga mnap hemsida.png

Symptom

Vi på Mälarvikens naprapati och rehab Ekerö gör en grundligt undersökning för att hitta den underliggande orsak till dina symptom.

Symptom vi behandlar

Bröstryggsproblem
Ifrån bröstryggen kan vi få en rad olika symtom såsom smärta eller svårigheter att ta djupa andetag, utstrålning längs med bröstkorgen, genom bröstkorgen till framsidan eller upp och ner längs med ryggraden samt även utstrålning/domningar i armarna. Vi kan också uppleva stelhet, revbenslåsning, hållning/överbelastningar, TOS, T4 syndrom, becterew.
Smärtor från bröstryggen kan bero på blant annat kota- och revbenslåsningar, muskelkramp/muskelspänningar, diskproblematik eller eller inflammationer. Vi hjälper dig med att hitta rätt diagnos och behandling./domningar i armarna. Vi kan också uppleva stelhet, revbenslåsning, hållning/överbelastningar, TOS, T4 syndrom, becterew.
Idrottsskador
 • Stukningar
Bröstryggsmärta
Ländryggssmärta
Ländryggssmärta är vanlig och 84% av alla människor får någon gång ont i ryggen, men smärtan går i de flesta fall över efter 1-3 veckor. 
I ländryggen får vi ofta Diskogena besvär som kan ge ryggskott, utskjutande smärta i benet eller sätet, huggande knivsmärta i rörelse, host- och nyssmärtor och svårt att sitta.  Överbelastningar av muskler i ländryggen kan också ge smärta i rygg eller ryggskott,  oftast pga för dålig aktivering av vår kärnmuskulatur (inre stabiliserande bålmuskulatur) vilket överbelastar de stora muskelgrupperna och kan på sikt påverka diskarna negativt (läs mer om bålstabilitet ”inre cylindern”. Andra åkommor som ger smärtor i nedre delen av ryggen kan vara spondylos/spondylohlistes/retrolistes, spinalstenos, artros, Bechterew, trötthet i länden.
Ibland går ländryggssmärtan inte över efter 1-3 veckor och det är då bra att få en undersökning hos oss så vi kan ge dig svar på vad som är fel och vad som behöver göras. 
Vi på Mälarvikens naprapati och rehab hjälper dig med 
 med rätt information, behandling och övningar för att smärtan ska gå över fortast möjligt. 
Rygg och höft
Ländryggsmärta
 • Bröstryggsproblem
 • Ländryggssmärta
 • Höftproblem
 • Ont i sätet
 • Ljumsksmärta
 • Ischias/ strålning i ben
Huvud, nacke, axlar
 • Nacksmärta
 • Huvudvärk 
 • Migrän
 • Käksmärta 
 • Yrsel
 • Ont i axeln/
​       Impingment 
 • Frozen shoulder
 • Värk eller dovningar i armarna
 • Handledsproblem
Höftproblem 
Besvär som kommer ifrån höften kan bero på höftledsartros, trochanterit (slemsäcksinflammation), löparknä/höft, piriformissyndrom, överbelastning och överrörlighet. 
Ben och fötter
 • Fotsmärta
 • Fotledsproblem
 • Hälsmärta
 • Vadsmärta
 • Knäsmärta
 • Ont i knävecket
Höftproblem
Ont i sätet 
Besvär som kommer ifrån höften kan bero på höftledsartros, trochanterit (slemsäcksinflammation), löparknä/höft, piriformissyndrom, överbelastning och överrörlighet. 

 

Bäcken- och sätesproblematik

Vid besvär som kommer ifrån bäcken- eller sätesregionen kan upplevas som smärta i sätesmuskler, utstrålande smärta ner i låret eller hela benet, svårt att belasta ena benet, svårt att sitta, pirrningar och domningar i ljumske eller ben. Man kan också uppleva smärta vid försök på att räta på ryggen eller att föra benet framåt och att ta stora steg. Detta kan bero på bland annat Piriformissyndrom, överbelastningar, bäckendysfunktion, överrörlighet, si-leds problematik, ”foglossning”, Bechterew, löparhöft. 

 • Smärta baksida lår
Ont i sätet
Ljumsksmärta
Ljumskproblematik uppstår oftast som en sekundär orsak till andra problem som stelhet i ländrygg eller höft. Det kan bero på överbelastningar, höftledsartros, bristningar i muskelfästen/muskler.
Ljumskmärta
Nacksmärta
Nacksmärta och problem ifrån nacken är en av de vanligaste åkommorna folk söker naprapat för. Det kan vara allt ifrån stelhet, smärta, skjutande smärta ner i skulderblad eller axel eller arm, nackspärr då nacken låser sig (oftast åt ett håll), nedsatt känsel. Vanligaste orsakerna till detta är diskogena orsaker såsom diskbråck eller diskbuktningar samt överansträngda muskler oftast pga dålig hållning eller dålig ergonomi.
Vi hjälper dig med diagnostisering, hållningsbaserade övningar, ergonomi och behandling så att du kan bli av med din smärta.
Nacksmärta
Huvudvärk/Migrän
Huvudvärk är en katogori som kan innehålla många olika diagnoser och orsaker alltifrån spänningshuvudvärk, migrän, hortons huvudvärk, neuralgi, hormonella orsaker (såsom gravididtet), temporalisartrit, synfel, käkledsproblematik.
Den vanligaste huvudvärken är spänningshuvudvärk som beror muskelspänningar och låsningar i nacke/axlar, skallbasen, käke och halsmuskler pga stress, ensidig dålig hållning och ergonomi, inaktivitet och nedsatt syn.
Vi hjälper dig med att diagnostisera din huvudvärk, med avspänning-och avslappningsövningar, ergonomi och behandling av "låsningar" och spända muskler.
Huvudvärk/Migrän
Käksmärta
Käkproblematik kan bero på tandproblem, diskogena orsaker, käkledsdysfunktioner, spända käkmuskler pga tandgnissling/tandbitning och stress. Spänningar i käken ger ofta huvudvärk upp mot tinning, panna och sidan av huvudet. Vi behandlar dina käkspänningar och ger dig övningar för smärtlindring. Många gånger måste man gör något med stressnivån för att bli helt av med smärtan och bettskena kan i vissa tillfällen också vara till stor hjälp. 
Käksmärta
Yrsel 
Det finns många orsaker till yrsel. Yrsel kan oftast delas in i två kategorier rotatorisk yrsel eller icke rotatorisk yrsel.

Orsak kan vara alltifrån patologiska orsaker till godartade besvär såsom kristallsjuka, spänningar, stress, ledsdysfunktioner.

Den vanligaste orsaken till yrsel är nackbesvär. Spänd nacke och inre stressen gör att vi drar upp axlarna och behåller dem i ett spänt läge. I nacken finns små känselceller som berättar för hjärnan var huvudet befinner sig i rymden. Är nacken spänd feltolkar hjärnan musklernas riktningar och rörelser och vi upplever en ostadighetsyrsel. 

Är yrseln orsakad av kristallar i innerörat eller spänningar i nacke så kan vi hjälpe till med övningar (apleys manöver) och behandling av spänd muskulatur.

Yrsel
Ont i axeln
Att ha ont i axeln är rätt vanligt och kan bero på olika saker som Frozen shoulder, impingement med seninflammation och slemsäcksinflammation och muskulär överbelastning. De vanligaste skuldersmärtorna är akuta skador eller felbelastning över längre tid.

 

Värk eller domningar i armar kan bero på muskelknutor/triggerpunkter i skulder/axeln, diskogena besvär, TOS och T4 syndrom.

Ont i axeln
bottom of page